Симптоми при отказване на цигари – Плюсове и минуси

Голяма част от хората, успели да откажат цигарите окончателно, посочват като правилна “тактика” внезапното спиране на тютюнопушенето, а не постепенното.

Значителен процент от бившите пушачи твърдят, че са отказали цигарите без използването на лекарствени вещества.

Преди всичко важно е да се отбележи, че спирането на цигарите предизвиква широк спектър от симптоми, които обикновено продължават дълго време и се различават при отделните хора.  За да премине отказването на цигарите по-леко обаче, желателно е човек да е наясно и с положителните и с отрицателните последици от това.

Отказването на цигарите може да стане постепенно или внезапно (на английски този метод се нарича cold duck). Спирането на тютюнопушенето по втория метод може да стане по няколко начина:

1. Без помощни средства

2. Чрез специални таблетки

3. Чрез акупунктура или хипноза

4. Чрез никотинови лепенки

5. Никотинов спрей

6. Никотинова вода

7. Електронни цигари

8. Лазерно лечение

 

Най-общо отрицателните симптоми при отказване на цигарите могат да се разделят в няколко групи:

1. Устни ранички

Раничките в устата са доста чест страничен ефект при отказване на цигарите. Раничките могат да бъдат болезнени, но има редица гелчета, с които могат бъдат излекувани. Приемането на много витамини също може да помогне за по-ускорено лечение. Без никакви медицински средства устните ранички би трябвало да изчезнат за не по-дълго от няколко седмици, като в зависимост от организма на човек те може да се излекуват и за няколко дни.

Изследванията показват, че при отказване на цигарите чрез никотинови дъвки се появяват по-често проблеми с  устни ранички отколкото при останалите методи. Смята се, че течностите за електронни цигари не предизвикват изостряне на тези странични симптоми.

2. Кожни симптоми

Много често отказването на цигарите предизвиква в началото раздранения на кожата – от малки петънца до доста изострено акне. Този симптом не бива да се асоцира с което и да е помощно средство за отказване на цигари – е-цигари, лепенки, дъвки и т.н. За жалост в някои случаи кожните проблеми може да продължат с месеци.

3. Главоболие, гадене, ускорен пулс

Тези симптоми обикновено се съчетават с раздразнителност, намалена концентрация, депресия и др. Отказването на цигарите понякога бива придружено от проблеми със съня и множество сънища. Това е нормално, имайки в предвид промените, които се случват в организма. Тези странични ефекти изчезват бързо. Често причината за безсънието при хора, използващи никотинови лепенки, е употребата на прекалено силни лепенки. Появата на замаяност при отказване на цигари се дължи на повишената циркулация на кислород към мозъка. Тези симптоми обикновено продължават от няколко дни до няколко седмици, като понякога биват предизвикани от приемането на твърде много никотин в случаите на използване на заместители. Някои пушачи се чувстват отпаднали в началните дни, но това усещане минава за около седмица и бива последвано от

4. Кашлица

Това е най-често срещания страничен ефект при отказване на цигари, заедно с повишеното количество храчки. Продължителността на този симптом зависи от организма на човек и от това до колко е бил сериозен пушач преди. За сметка на това обаче в повечето случаи сутришната кашлица намаля значително.

5. Увеличено отделяне на храчки

6. Болки в гръдната област

7. Мускулни спазми и болки

Този симптом не е толкова често срещан и в повечето случаи се разрешава при приемане на повече течности. Причината за подобни болки отново се крие в повишената циркулация на кислород в организма. Освен приемането на течности благоприятен ефект имат взимането на гореща баня и масажирането на крайниците. Често хората, които спират цигарите, се чувстват подути поради задържането на течности в организма. Проучванията сочат, че в процеса на отказване на цигарите хората задържат около от 1 до 3 кг. течности в повече. Въпреки това се препоръчва приемането на големи количества вода.

8. Кървящи венци

Този проблем обикновено се разрешава с увеличено приемане на витамин С. Често този симптом се проявява при хора, привикнали към приемането на аспирин всеки ден или няколко пъти седмично.

9. Храносмилателни проблеми

10. Натрупване на допълнително тегло

Причините за натрупването на допълнителни килограми в процеса на отказване на тютюнопушенето са най-общо две – появата на нуждата от заместител на стария навик и забавяне на метаболизма. Нуждата от нов навик най-често се проявява в по-често консумиране на храна, тъй като яденето също както и пушенето включва използването на уста. Забавения метаболизъм се дължи на понижения сърдечен ритъм след отказване на цигари. Според проучвания сърцето на един пушач бие с общо 10 000 удара повече на ден от това на средностатистическия непушач, тъй като никотина играе ролята на стимулатор за сърцето да бие по-учестено. Имайки впредвид, че сърцето извършва около 72 удара в минута, тази разлика от 10 000 удара не е чак толкова голяма. Тя обаче може да предизвика увеличаване на теглото на човек с до 3 кг.

Понякога се наблюдава поява на киселини, повишено количество газове и други храносмилателни неразположения при хората, отказващи цигари. Неприятни симптоми, но продължителността им е кратка.

В някои редки случаи в резултат на отказването на цигари може да се наблюдават раздразнено гърло и повишена сухота в устата.

 

До тук с лошите симптоми.

 

Естествено отказването на тютюнопушнето носи и доста дивиденти и само един пушач може да прецени дали тяхната тежест е по-голяма отколкото тази на негативните симптоми:

1. Най-често повечето от негатвните последици биват преодоляни от пушачите в рамките на седмица-две.

2. Синусите се прочистват. Повечето бивши пушачи твърдят, че след като са отказали цигарите обонянието им се е подобрило значително.

3. Изчезва сутрешната кашлица.

4. Улеснено дишане. Често това един от най-големите стимули за отказване на тютюнопушенето, тъй като пушенето на цигари често води до задъхване и до по-трудно дишане.

5. Миризмата на цигари изчезва от вашата коса, дрехи и лични принадлежности; колата и дома ви вече не миришат на тютюн и ноктите ви загубват пожълтелия си вид.

6. Отказването на цигарите спестява пари.

7. Понижена вероятност за заболяване от белодробни болести и рак.

 

Кой метод за отказване на цигари е най-ефективен?

Този въпрос е спорен. Повечето пушачи твърдят, че най-добре е отказването на цигарите да стане внезапно, а не постепенно. Въпреки, че вероятно медицинските средства за помощ при отказване от тютюнопушене могат да бъдат полезни, не бива да се забравя, че те не са задължителни. Пушенето е в голяма степен въпрос на навик и лекарствата трудно могат да го отстранят без те самите да се превърнат в следващия вреден навик. Към момента няма медицинско доказателство за негативни симптоми от използването на електронни цигари. Трябва обаче да се има в предвид, че въпреки популярността на е-цигарите, официални медицински репорти по отношение на електронните цигари не са и изготвяни. Този факт би бил доста интересен на любителите на конспирациите.

Като цяло пушенето, като всеки навик, е труден за отстраняване и изисква не само време, но и желание.

 

17 Коментара

 1. edin chovek says:

  Пичове случайно попаднах на този сайт и незнам защо ми взе вниманието и се зачетох въпреки че съм непушач както и цялото ми семейство. Ще ви споделя обаче нещо под секрет, тъй като жена ми работи за една от топ цигарените компании и работата и е свързана с това как да ви накара да не се отказвате от цигарите и в идеалния случай да ви промие толкова мозъка че да си купите и марката лайна за която тя работи. Това е цяла наука разполагаща с безброй инструменти за промиване на мозъци зад която стоят стотици хора и милярди доларчета които плащате вие. И най-важното за което вероятно никога няма да чуете тъй като стане ли въпрос за цигари всеки споменава само никотина и катраните но истината е че химическата индустрия също работи на макс в тази област и част от близо петте хиляди вредни вещества които цигарата съдържа са мощни психотропни вещества които усилват и поддържат стократно вашата зависимост защотото именно вие хора генериеате милярди и никой няма да ви изпусне просто така. Правете си сами изводите колкото повече пафкате толкова повече няма отказване. Успех на всички надявам се да съм бил полезен

 2. петкова says:

  Не пуша от 16 юни,откакто се преместихме на морето за да работим с моят мъж…Приисквало ми се е да запаля,но като се сетя защо ги оставих и как се вмирисват дрехите не искам и да помириша цигарен дим.Само,че моето момче си ги пуши по 2 кутии на ден и днес ми каза,че има храчки с кръв…Не ме чува като му говоря за меда и джинджифила…Дано не е нещо сериозно…Приятен ден на всички

  • admin says:

   Здравейте, чудесно е, че сте успели да спрете цигарите. Може да е трудно, но в крайна сметка си заслужава. Храчките с кръв не са нормална реакция. Препоръчително е синът ви да се види с лекар. Стискам палци да е нещо дребно.

 3. raya says:

  Спрях да пуша вчера на шега, просто ей така, за да докажа на себе си, че не съм зомби, че не съм зависима от една цигара.Естествено, приятелите ми се изсмяха, че няма да успея и защо спирам удоволствието от пушенето, но аз се гордея с решението си и нямам никакви неприятни симптоми, освен кашлянето.Невероятно е, че мога да пия кафе без цигара вече втора сутрин!Не е за вярване, че гледам другите как пушат до мен, а аз не!

 4. маминка says:

  Вече 5 дни не пуша, след 50 години пушене. На 67 год. съм и изведнъж реших, че ми стига толкова. Просто една сутрин се събудих и реших, че трябва да се оттървя от този навик. Веднага се обърнах за съвет към д-р Ангелова, която се занимава с акопунктура и вече проведохме 3 сеанса. Сега предстоят още 2, след което ще ми постави малка игличка, коят ще компенсира при нужда липсата от никотин. Първите дни взимах Табекс, когато много ми се припушеше, но не бяха чести тези моменти. Установих, че е навик паленето на цигара, сега устоявам на него, като дъвча една клечка, важното е да имам нещо в устата, с което да запълвам липсата на цигара. Поради страх от напълняване, не смея да чопля семки или ям бонбони. Днес в компанията на пушачи, въобще не изпитах нужда от цигара. Надявам се, че ще успея да се оттървя от тази напаст – цигарите.

 5. ex smoker says:

  Отказах цигарите на 26.12.2013
  Отказах ги по-следния начин… беше 25-ти сложих си дата че утре няма да пуша след последната ми кутия.. и така вече не пуша от 14 дена.. ако ще отказвате цигарите пробвайте без хапчета.. (не съм приемал никога помощни средства_

  • Стъни says:

   Не те знам колко си ЕКС СМОУКЪР, ГЕРОЯ НЯМА НУЖДА ОТ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА(ВОЛЯ И МАЛКО ПОВЕЧЕ СИВО ВЕЩЕСТВО) И ЗА ТОВА ВСЕ ОЩЕ ПУШИШ КАТО КОМИН, ТА ТОВА С ДАТИТЕ И ОБЕЩАНИЯТА СЪМ ГО ЧУВАЛ ОТ БРАТ МИ БЕЗ БРОЙ ПЪТИ, НЯМА СМИСЪЛ ДА КАЗВАМ, ЧЕ СИ Е НАЗНАЧИЛ СЛЕДВАЩАТА ДАТА!! МАЛКО Е ЖЕСТОКО, НО СИ ДАЙТЕ СМЕТКА НАЙ-СЕТНЕ, ЦИГАРИТЕ- ТОВА Е СИЛНО ЗАКАЧВАЩА ДРОГА, ВИЕ СТЕ ЗАВИСИМИ ОТ НЕЯ, ВСЕКИ ДЕН ВСЕКИ ЧАС…ЖАЛКО Е

 6. az says:

  7 ден откакто не пуша и вече усещам някои странични ефекти. Не вярвам, че ще се задълбочат, но все пак организма започва да се прочиства(белите дробове в частност). Мисля си, че се прочиства, защото храча и кашлям. Усещам раздразнение в дробовете, но това е нормално. Това е защитната реакция на организма, който изхвърля множеството отрови от дробовете ми. Другото нещо е раздразнението и лека хиперактивност(на моменти). На 2 пъти пийнах и пак не запалих, което ме кара да се гордея със себе си. Пожелавам успех на всички, които се борят с подобна зависимост. Гледам да не го приемам като тежка и трудна “борба”, а само като взето решение, което зависи напълно от мен. Желанието стои в основата на спирането. Има ли желание, има и начини. Успех на всички и най-вече на мен самия.

 7. gepi says:

  do plamen lilov abe 4ovek jiv li si o6e sled tezi karvj6i xra4ki kakto gi opisva6 ti zvu4i mnogo stra6no moq maj ot tova po4ina taka zapo4va rak na beliq drob

 8. ivo says:

  Според мен всичко е в главата на човек.
  Най- лесно се отказват като си определиш датата от която ще спреш да пушишл при мен това подейства не пуша от три седмици и не мисля , че някога ще пропуша отново.
  А странични ефекти от това дал господ , ама да не бях пушил 28 години ….
  Ако някой е решил да ги спира да не губи време….
  и УСПЕХ.

 9. haha says:

  Пуша от 2год при това по 5-6 цигари на ден. Но ми писна всеки път като съм в стресова ситуация да търся цигари и да подражавам на някакъв измислен модел, който съм създала в съзнанието си. Пък и водя доста здравословен живот, а цигарите пречат на него.Спирам цигарите от веднъж без никотинови дъвки и прочие. Не пуша от 3 дена (не че е голямо постижение, но..). Вчера и днес просто съм страшно раздраснителна и изпадам в някакви депресии. Боли ме гърлото и постоянно плюя храчки. Но с това се преборвам като ям плодове, пия постоянно вода, дишам дълбоко, най-вече старая се да не мисля за цигари и гледам комедии за настроение. Успех на всички :)

 10. Вики says:

  Аз пробвам сега с постепенно спиране на цигарите ,намалих ги на 5 на ден.Но имам въпрос някой знае ли дали е вярно това ,че колкото години си пушил толкова килограми ще качиш???

  • admin says:

   По лични наблюдения – не е вярно. Дори има някои щастливци, които не напълняват.
   Средно след отказване на цигарите се качват 4-5 килограма в рамките на 12 месеца. Понякога и повечко. За жалост е много трудно да компенсираш липсата на цигари без да си хапваш повече. Специалистите препоръчват спирането на цигарите да се съчетава с упражнения и съставяне на режим на хранене. Не знам дали това помага, но със сигурност би трябвало да помогне против депресии. Все пак един от най-големите плюсове, които пушачите посочват след отказване на цигарите, е по-хубавото чувство при бягане.

 11. PFUUUUUU says:

  Не пуша от 10 дена. Иде ми да запаля кабела на компа и да го изпуша.
  Ама няма да си гледат работата.Омрузна ми сметката ми за хляб в магазина да 11.90 2 кут цигари и един хляб.
  да смардя и да ми мирише устата..
  ша им е… май…..

  • admin says:

   хаха всеки със стимула си. аз лично не пуша понеже пари за глупости не ми се дават. е друго си е да запалиш една цигарка, ама всеки ден да давам пари за това. не мерси :)

 12. ПЛАМЕН ЛИЛОВ says:

  Ами аз в същност си мислех че отказването на цигарите е много трудно ,че се изисква воля (нещо с което аз не се славя).Всеки ден си виках “И ТАЗИ КУТИЯ ЦИГАРИ КАТО СВЪРША И ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СИ КУПУВАМ”-и така се залъгвах почти 28 години,до като в един прекрасен ден(даже няма да го забравя -беше 25.09.2012) се събудих и просто не запалих цигара после мина и още един и още един и така вече 10 дни до днес.По странното е че преди ако не запалех сутрин цигара с кафето имах чувството че бих прехапал на някой гърлото за една цигара (при все това че аз не съм бил страстен пушач,пушех по 1 кутия на ден),а сега въпреки че има хора пушачи около мен дори не ме дразни миризмата на цигари около мен и дори не ми се пуши ,не знам как се получи .Явно така ми е било писано да стане .Появиха се обаче странични симптоми като кашлица която обикновено е сутрин ,отделяне на храчки които не всяка сутрин но почти през ден са съпроводени и с изхвъргането на алено червена кръв,но това става само сутрин ,а при последващи кашляния се отделя само храчка без кръв..На края искам да кажа само че се чувствам много по-добре с повече въздух в дробовете,по жизнен ,така че моят съвет е захвърлете този отвратителен вреден навик.

  • admin says:

   Честито отказване на цигарите :) Със сигурност плюсовете ще са повече от минусите.

   Всъщност познвам и други подобни случаи, при които човек спира цигарите изведнъж, и обикновено този начин за отказване е най-траен. Може би човек спира цигарите единствено ако е готов за това. Ако успееш да не запалиш и в стресови ситуации си номер 1

Напиши Коментар


Прочетете още:close