5-те най-добри книги за отказване на цигарите

Според множество хора успешното спиране на пушенето в най-голяма степен зависи от личността на човека. Някои пушачи успяват да откажат цигарите изведнъж, а на други са им необходими заместители и помощни средства. Книгите за отказване на цигарите не могат да гарантират сигурен резултат (също както и заместителите на цигарите), но могат да дадат пример за изграждане на подходящо отношение спрямо цигарите, което да доведе до трайно спиране на вредния навик. Ако действително зависимостта към тютюна  е в голяма степен на психологическа основа, то книги, включващи елементи от приложната психология, могат да помогнат. А дори и да не доведат до резултат поне няма как да навредят. Според оценки на бивши пушачи петте най-добри книги за отказване на цигарите са:

1. Не пуша вече! Съветите на един бивш заклет пушач – Алън Кар

На английски името на книгата е The Easy Way to Stop Smoking (в буквален превод – “Лесния начин да откажеш цигарите”). В своята книга Алън Кар разнищва много от митовете относно цигарите. Същевременно той обяснява защо хората придобиват този навик и въпреки опитите си не успяват да се откажат от него. В книгата си Алън Кар показва стъпка по стъпка как чрез промяната във възприятията си спрямо цигарите всеки може да спре да пуши и то за постоянно.

Много бивши пушачи определят тази книга като единственото четиво, което е успяло да ги накара да загубят желание да пушат. Именно за това в повечето класации тя се нарежда на челна позиция.

2. Ръководство за отказване на цигари от Б. Джак Гебхард

На английски The Enlightened Smoker’s Guide to Quitting. За жалост книгата все още не е преведена на български език, но е много популярна в САЩ. Джак Гебхард провежда курсове за отказване на цигари в Колорадо. В книгата си той предлага програма в 7 стъпки за спиране на цигарите. Неговата стратегия се базира на идеята, че е най-лесно един пушач да откаже цигарите като просто ги “забрави” – без чувство за вина, срам или ярост.

 

3. Как да откажем цигарите завинаги, без да напълнеем – Пол Маккена

Пол Маккена е най-продавания писател на не-фантастична литература в Англия. В своите книги той обяснява как малки промени в човешкия живот могат да доведат до големи резултати.

 

 

 

4. Гласа на тютюна: Дневника на един заклет пушач как да не пуши – Ричард Крейз (The Voice of Tobacco: A Dedicated Smoker’s Diary of Not Smoking)

Полезна книга за хора, които наистина изпитват удоволствие от цигарите но разбират, че е време да ги откажат. Автора обяснява подробно какво е усещането при отказване на цигарите. Главоболието, отпадналостта – може да не е приятно, но поне е откровената истина. Крейз е преживял всичко това и говори от гледната точка на един щастлив бивш пушач.

 

5. Малка книга за отказване на цигарите – Нийл Каси

На английски език – The Little Book of Not Smoking. В своята книга Нийл Каси поставя на пушачите въпроси като например:

Ако пуша за успокоение, тогава защо ми се налага и да пуша по време на почивка?

Ако пуша за удоволствие, защо не мога да обясня от къде точно произлиза “удоволствието”?

Защо всички пушачи пушат много когато са в кризисни ситуации?

Тази книга ще ви даде някои интересни отговори на тези въпроси.

 

 

Cigari.org

Напиши Коментар


Прочетете още:close